Töltés

OKJ hegesztő képzés Győr (választható eljárás)

Tanfolyam kezdése: Frissítés...
Tanfolyam hossza: Frissítés...
OKJ száma: Eljárásfüggő
Tanfolyam havidíja: Frissítés...
Elméleti óraszám: 30 %
Gyakorlati óraszám: 70 %
Férőhelyek: Frissítés...

A képzéssel járó költségek
KÉPZÉS KEZDŐRÉSZLETE: Frissítés...
KÉPZÉS HAVIDÍJA: Frissítés...
VIZSGADÍJ: Frissítés...
KÉPZÉS DÍJA EGYÖSSZEGŰ BEFIZETÉS ESETÉN: Frissítés...

Jelentkezz!

Megfelelő minőségű vizsgadarabok esetén a tanuló az OKJ-s bizonyítvány mellé TÜV minősítést is igényelhet.

Engedélyszámaink

11457-12 Volfrámelektródás semleges védőgázas ívhegesztő E-000446/2014/A002
11455-12 Fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés  E-000446/2014/A001
11453-12 Bevont elektródás kézi ívhegesztés E-000446/2014/A006
11456-12 Gázhegesztés E-000446/2014/A007

 

Az OKJ hegesztő képzésről

A tanfolyam alatt az egyszerűbb hegesztési munkafogásokat tanulhatják meg a hallgatók. A képzést javarészt (70%-át) gyakorlat, kisebb részben (30%) pedig elmélet alkot. A tanulók rendelkezésére áll a tanműhely, ahol a szükséges ismeretek mellett elsajátítják a hegesztőpisztollyal való bánásmódot legalább tíz pozícióban, illetve megismerkednek a különféle anyagokkal. A tanfolyam során melegen és hidegen hengerelt 1-4mm-es anyagokkal (alumíniummal és acéllal) folyik a munka, de igyekszünk minél több anyagot kipróbáltatni a tanulókkal.


Ahogy a tanfolyam, úgy a modulzáró vizsgák esetében is a gyakorlat van előtérben. A sikeres vizsgázóknak az OKJ hegesztő tanfolyam nemzetközileg elismert bizonyítványt nyújt, így nem csupán hazánkban, hanem külföldön is lehetőségük nyílik elhelyezkedni a szakmában, melyben segítséget tudunk nyújtani. Oktatóink ennek megfelelően legalább 20 éves tapasztalattal rendelkező hegesztő szakemberek, akik a hegesztés teljes körű átadására törekednek.


Azok a hallgatók, akik igénylik, illetve a záróvizsgán készített munkájuk megfelel a minősítési szabvány kritériumainak, TÜV SÜD minősítést is kaphatnak az OKJ-s bizonyítvány kiegészítéseként.Az OKJ hegesztő tanfolyam kötelező moduljai:

- 10162-12 Gépészeti alapozó feladatok

- 10163-12 Gépészeti munkabiztonság és környezetvédelem

-10180-12 Hegesztés előkészítő és befejező művelete


Az ezen felül választható hegesztési eljárások:

 

Gázhegesztés:

A gázhegesztési eljárás során az alapanyagot és a hozaganyagot (hegesztőpálca) egybeolvasztják egy közös hegfürdőbe, ahol összekeverednek, majd a szilárdulás után egy varrat, kötés jön létre. Erősen ötvözött acélok esetében ez az eljárás kerülendő, leginkább esztétikai szempontokból kifolyólag

Volframelektródás semleges védőgázas ívhegesztés:

Nemzetközileg a TIG elnevezést használják, mely a „Tungsten Inert Gas” rövidítése, de hazánkban inkább AWI néven ismert. Ez az eljárás nem leolvadó, volfrám elektródát használ, melynek eredménye egy tiszta, kiváló minőségű hegesztés. A volfrám-elektród és az alkalmazott alapanyag közötti ívet egy semleges gáz védelmezi, például argon. A gázburok hatásosságát a gáz sűrűsége és a hegesztés sebessége is befolyásolja. Az AWI hegesztés kézi, illetve automatikus eljárásokra is alkalmas.

Bevont elektródás kézi ívhegesztés:

Ez az egyik legrégebbi, legsokoldalúbban alkalmazható kézi ívhegesztési eljárás, mely MMA néven is elterjedt. A folyamat során a fémelektróda és a munkadarab között egy villamos ív jön létre. Az elektróda bevonatból képződő gázok óvják meg az olvadt fémet a környezet esetleges káros hatásaitól. A bevonatból képződő salak pedig a szilárdulás ideje alatt megóvja a fémet, illetve segít eltávolítani a szennyeződéseket az ömledékből. A bevont elektródás kézi ívhegesztés elsősorban általános gépipari munkáknál, hajóépítésnél, acélmunkáknál, valamint helyszíni szereléseknél kerül alkalmazásra. 

 

Fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés:

Egy rendkívül sokoldalú hegesztési eljárás, mely MIG vagy MAG ívhegesztésként is ismert. Ennek során egy villamos ív keletkezik a munkadarab és a huzaelektróda között, melyet semleges (MIG) vagy aktív (MAG) gázsugár véd. A fogyóelektródás védőgázas ívhegesztést elsősorban könnyű és közép vastag acélszerkezeteknél, illetve olyan alumínium szerkezeteknél alkalmazzák, melyek esetében nagy mértékben van szükség kézi munkavégzésre. Porbeles huzalok segítségével már nehéz acélszerkezeteknél is alkalmazható ez az eljárás, melynek során 15-20%-al kevesebb hulladék keletkezik.Elérhetőségek

Az oldal tetejére!