Töltés

Cikkek

Tudnivalók az ívhegesztő elektródákról

Az ívhegesztéskor alkalmazott fém huzalokat elektródáknak nevezzük. Olvadás után varratot hoznak létre a munkadarabbal, ezért bevonatuk sok feladatra hivatott.

Az egyik ilyen például az ív vezetőképességének fejlesztése, hogy annak égési sebessége és mértéke a lehető legstabilabb legyen. Emellett fontos szerepet töltenek be a védőgáz-képző folyamatok segítésében. Képesnek kell lenniük a hegfürdőben esetlegesen található szennyező anyagok megkötésére, hogy salak formájában egyszerűbben el lehessen távolítani őket.

Mindebből kifolyólag egyáltalán nem mindegy, hogy milyen bevonatú elektródákkal dolgozunk. A cellulóz bevonatú elektródákat a leggyakrabban például csővezetékek hegesztése során hasznosítjuk. Ezek 10-30 százalékban cellulózból állnak, melyet faliszthez és keményítőhöz hasonló anyagok egészítenek ki. A cellulóz bevonatú elektródák leolvadásakor sűrűbb füst keletkezik. Kevés salakot hoznak létre, amely viszonylag hamar megszilárdul, és egyben gyorsan el is távolítható.

A bázikus bevonatú elektródák tömörebb, vastagabb salakot képeznek. Egyenes polaritás esetén nehezebb velük dolgozni, és a létrejött varrat felülete is durva lesz. Fordított polaritás során viszont minőségibb varratfelületet érhetünk el velük, zavartalanabb munkakörülmények között. A bázikus bevonatú elektródák érzékenyek a nedvességre, így erre fokozottan ügyelni kell, amennyiben velük dolgoznánk.

Az oldal tetejére!