Töltés

Cikkek

Az acélok legfontosabb ötvözőelemei 2.

Az acélokból készült termékek funkciójának megfelelően az alapanyagnak eltérő előnyökkel kell rendelkezniük. Ebből kifolyólag kiemelt fontossággal bír ötvöző anyagaik kiválasztása.

Az egyik ilyen elem lehet a nikkel, mely egy nagy szilárdságú, ám kiválóan megmunkálható anyag. Felületén egy erős oxidréteg jön létre, mely különféle védelmi funkciókkal ruházza fel a belőle készülő terméket. Ellenáll például a lúgos hatású anyagoknak, a korróziónak, így nagyon gyakran használják a rozsdásodás elkerülésére szolgáló bevonatként. Az acélok szintén gyakran használt ötvözője a volfrám, mely a legmagasabb olvadásponttal rendelkező fém. Ez egy kiváló ellenálló képességű, masszív, kopásálló anyag, amelyből leggyakrabban szerszámacélok készülnek.

Az alumínium az ötvözetlen acélokban alumínium-oxidot, valamint alumínium-nitridet hoz létre. Utóbbi szemcsefinomító tulajdonsággal bír, illetve redukálja az anyag elöregedését. Önálló ötvözőanyagként azonban nem hasznosítják, hiszen nagy mennyiség alkalmazásával már szemcsedurvító hatást vált ki. Többnyire krómmal és szilíciummal, továbbá nikkel és kobalt hozzáadásával együttesen alkalmazható az acélok ötvözésére.

Az oldal tetejére!