Töltés

Cikkek

Az acélok legfontosabb ötvözőelemei

Az acélok hegesztése során nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő ötvözőanyag kiválasztására. A különféle ötvözőanyagok ugyanis más és más tulajdonságát erősítik az acélnak, így a végterméknél elérni kívánt funkció szempontjából kell mérlegelni ezt a kérdést.

Leggyakrabban a szént használjuk az acél ötvözőanyagaként, de fontos tudni, hogy többek között nikkellel és mangánnal fokozhatjuk az acél szilárdságát. Szilícium és alumínium ötvözőanyagokkal pedig elkerülhetjük az oxidálódást. Amennyiben krómmal ötvözzük, akkor egy sokkal nagyobb mértékben korrózió- és saválló anyagot kapunk. A Cr ugyanis egy az oxigén hatásaival szemben nagyfokú ellenállóságot mutató, kemény, rideg fém. A felületén létrejövő oxidrétegnek köszönhetően a mechanikai és a vegyi anyagokkal szembeni hatásoknak is ellenáll. A végeredmény esztétikus megjelenéséből kifolyólag sok területen alkalmazzák, akár alkatrészek, lakberendezési kiegészítők bevonata is készülhet belőle.

Az ötvözés mértéke alapján három nagyobb osztályt különíthetünk el: az ötvözetlen, a gyengén és az erősen ötvözött acélokat. Utóbbiakat a legnehezebb megmunkálni, hiszen esetükben igen magas az elridegedés esélye. Ezt a problémát azonban megfelelő mértékű hevítéssel, majd gyors lehűtéssel megelőzhetjük. Ezzel szemben az ötvözetlen acélok szilárdsága javításra szorul, amelyet szén hozzáadásával érhetünk el. Ilyenkor viszont a repedés veszélye is megnő, ezért nagyon fontos a hegesztés előtt az anyag megfelelő előmelegítése. Ez ugyancsak igaz a gyengén ötvözött acélok megmunkálásakor is, melyeknél a szénegyenérték függvényében tudjuk megállapítani az előmelegítés szükséges mértékét.

Az oldal tetejére!