Töltés

Cikkek

A hegesztésről általánosságban

Alapjaiba véve egy olyan eljárásként lehetne meghatározni a hegesztést, mely oldhatatlan kötéssel történő egyesítése egymástól elkülönülő fém alkatrészeknek.

 Ez a nélkülözhetetlen szakma egyébként rendkívül hosszú múltra nyúlik vissza, de dinamikus fejlődésnek csak az 1800-as évek végén indult, amikor is feltalálták a villamosságot. Fejlődésének egyik legfontosabb állomása az orosz Nikolai Bernardos nevéhez köthető, aki létrehozta az első elektromos szénszálas rendszerű ívhegesztést. Ezt követően egymást követték az újabbnál újabb módszerek, mint a védőgázas ívhegesztési eljárás, az elektronsugaras, valamint lézer technológiás eljárások.


Kohéziós kötésnek nevezzük, amikor a fémek molekuláit és atomjait összetartó erőket használják fel az elemek összekötésére. Többségét tekintve ezt úgy bonyolítják le, hogy az alkatrészeket egy vékony rétegben megolvasztják a hegeszteni kívánt helyen és így egyesítik őket, vagy pedig egy hasonló kémiai összetételű anyag, azaz hozaganyag beolvasztásának segítségével végzik. A kohéziós kötés sajtoló, valamint ömlesztő hegesztéssel hozható létre. Utóbbi esetében az alapanyagoknak a kötés helyével szomszédos részét együttesen összeolvasztják, majd áthidaló varrattá dermesztik. Amennyiben más felületi anyagminőséget akarnak elérni, az alapanyagra hozaganyagot visznek fel, ezt hívják felrakóhegesztésnek. A sajtoló hegesztéskor molekuláris kapcsolatot alakítanak ki a szerkezeti elemek között, ilyenkor az alapanyagokat nem ömlesztik.


Manapság meglehetősen keresettek a hegesztő szakemberek, pedig egy 11 hónapos OKJ képzés során is megtanulható szakma. A tanfolyam 70%-át gyakorlat, 30%-át elmélet adja. A fontosabb témakörök: gépészeti munkabiztonság és környezetvédelem, gépészeti alapozó feladatok, hegesztés előkészítő és befejező műveletek. Ezek elsajátítása után választhat a tanuló a hegesztési eljárások közül, melyet tökélyre szeretne fejleszteni. Ez lehet gázhegesztés, fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés, vagy akár volframelektródás semleges védőgázas ívhegesztés. 


A hegesztés mindenképpen érdekesebb, mint elsőre gondolná az ember, hiszen nem csupán egy gépet kell kezelni, hanem olyan háttér információkat is el kell sajátítani hozzá, melyek egy átlagember számára teljesen ismeretlenek.

Az oldal tetejére!