Töltés

Cikkek

A hegesztés munkavégzési szabályai

A megfelelő munkavédelem részét nem kizárólag az eszközök és a műhely kialakítása alkotja, hiszen a hegesztők helyes magatartásán is rendkívül sok múlik. A hegesztés ugyanis nem csupán a hegesztőre, hanem környezetése is veszélye lehet.

A kifogástalan munkavédelemhez ezért nagyban hozzájárul, hogy a munkavállaló a kötelezően előírt védőeszközöket minden esetben használja, viselje. Mindemellett természetesen a biztonságtechnikai szabályokat is köteles betartani minden személy, aki a hegesztőműhelyben tartózkodik.

A hegesztő munkáját csak szellemileg és egészségügyileg megfelelő állapotban végezheti el, ugyanis a koncentráció nélkülözhetetlen részét képezi ennek a szakmának. A hegesztő, illetve segítője teljes körűen köteles figyelni a hegesztési folyamatokat. Amennyiben a gépek működésében valamilyen változás lépne fel, rögtön meg kell szakítani a munkafolyamatot, és ki kell deríteni az okát. Ha ennek helyreállítására nem képes a hegesztő, vagy nem az ő munkakörébe tartozik, akkor az illetékes kollégát kell tájékoztatnia róla, és ez idő alatt a hegesztést szüneteltetni kell.

Közvetlen baleseti kockázat észlelésekor haladéktalanul be kell fejezni az adott folyamatot. Meg kell próbálni megszüntetni a veszélyt, illetve minél előbb tudatni kell a művezetővel vagy az ügyeletes vezetővel. A hegesztéshez ilyen esetekben kizárólag a veszély maradéktalan elhárítását követően lehet visszatérni. A berendezések kezelési szabályaitól és az ehhez kapcsolódó előírásoktól eltérni tilos.

Az oldal tetejére!